Fra frykt til frihet: 4 ting du bør vite før du deler arbeidet ditt
Har du noen gang delt en kreativ idé på sosiale media og umiddelbart angret? I denne artikkelen finner du en enkel sjekkliste for hvordan du kan dele med hevet hodet.
Kreative og skapende mennesker kan ofte være tilbakeholden med å dele sine ideer. Grunnen er ganske enkelt fordi de opplever å bli overveldet av den såkalte skam-reponsen. Du vet – følelsen av at du har gjort eller sagt noe du ikke burde. I noen sosiale tilfeller er det kanskje på sin plass, men når det kommer til det å være kreativ kan det føre til isolasjon og tilbaketrekking.
Dr. Brené Brown er professor ved University of Texas, der hun forsker på sårbarhet og kreativitet. Hun er klar i sine uttalelser: “Ubrukt kreativitet er ikke ufarlig. Den sprer seg.”
Frykten for ikke å være god nok
Dr. Brown forklarer det på følgende måte: "Skam er frykten for ikke å være god nok." Dette treffer kreative mennesker ekstra hardt, fordi arbeidet deres er en forlengelse av deres egenverdi og identitet. Når skam-responsen trigges, kan den lamme kreativiteten fordi den skaper en indre kritiker som konstant dømmer og saboterer. Det å våge å være sårbar derimot – altså å våge å stikke hodet frem – er selve grunnlaget for kreativitet, innovasjon og meningsfullt arbeid.
Deling er risikabelt
Så hvem er disse kreative menneskene vi snakker om her? Vel, begrepet inkluderer alle som har behov for å skape – enten det er å skrive, lage musikk, finne løsninger på problemer eller starte en forretning. Kreativitet handler i stor grad om å ta risiko og vise frem noe personlig og uferdig, noe som gjør dem sårbar.
Ta sjanser - vær deg selv
Kanskje er det derfor vi ofte prøver å være "kule." Som om kulhet kan beskytte oss mot kritikk og skam.
"Kulhet er en følelsesmessig tvangstrøye," understreker forskeren.
Å være kul er en måte å unngå sårbarhet på. Men det hindrer oss også i å føle glede, ta sjanser og være oss selv. “Kulhet er skammens uniform”, poengterer Dr. Brown. Og hvis vi vil komme oss ut av denne tvangstrøyen, må vi våge å være ukule. Vi må være villige til å være sårbare, rotete og ekte. For det er der kreativiteten bor.
Skap med hensikt
Men kreativitet handler ikke bare om hva den gjør for oss – det handler også om hva den kan gjøre for andre. Brené Brown kaller det stillferdig selvtillit – en indre tro på at arbeidet ditt betyr noe. Ikke fordi den vil gjøre alle til lags, men fordi det har potensial til å utgjøre en aldri så liten forskjell.
Når vi skaper med hensikt, deler vi ikke fordi vi trenger anerkjennelser. Det handler om å bidra med noe meningsfylt, i visshet om at en enkelt gnist kan tenne en flamme.
4 ting du bør tenke på før du deler
Når du du har bestemt deg for å dele noe må du føle at du står støtt, slik at delingen ikke blir en byrde. Her er 4 ting du kan vurdere før du trykker på dele-knappen.
Ha en god grunn for å dele: Del for å bidra med noe du mener gir andre verdi - ikke bare for å søke validering.
Velg rett tidspunkt: Del når du har fått litt avstand, ikke mens du fremdeles har sterke følelser knyttet til prosjektet ditt.
Velg ditt publikum: Vurder å kun dele med noen du kan stole på, og som forstår hvor du kommer fra.
Sett grenser: Del uten å fortelle alt. Beskytt det som fremdeles er sårbart for deg.
Modig nok til å være ekte
Til syvende og sist handler kreativitet og sårbarhet om å våge å være ekte – å vise sitt hjerte, med alle dets skavanker og styrker. Som Brené Brown så treffende beskriver:
“Courage, the original definition of courage, when it first came into the English language -- it's from the Latin word 'cor,' meaning 'heart' -- and the original definition was to tell the story of who you are with your whole heart.”
Kanskje det er nettopp dette som er kjernen i å være skamløst kreativ: å fortelle vår historie – uperfekt, modig og helhjertet.
Din tur.
https://www.learnaboutdid.com/2019/04/08/the-neuroscience-of-shame/